Ce este contractul RCA?

Contractul RCA este un document ce contine toate clauzele stabilite de comun acord intre asigurat si asigurator in momentul incheierii acestuia iar incheierea contractului RCA se dovedeste prin prezentarea politei RCA.

Art. 2 punctul 13 din Legea 132/2017:

13. contract RCA - contractul de asigurare de raspundere civila auto obligatorie pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie, a carui incheiere se constata prin polita de asigurare RCA, care atesta existenta asigurarii de raspundere civila pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule; [...]

 

Contractul RCA contine informatii despre:

 • date de identificare si date de contact ale asiguratorului;
 • date de identificare si date de contact ale asiguratului, respectiv proprietar si/sau utilizator;
 • date de identificare si date de contact ale intermediarului contractului de asigurare;
 • datele de identificare si datele tehnice ale vehiculului asigurat;
 • datele de identificare ale conducatorilor auto declarati;
 • valabilitatea contractului de asigurare si data emiterii acestuia;
 • clasa bonus-malus;
 • prima de asigurare;
 • tariful aferent decontarii directe, daa asiguratul a optat pentru acest serviciu;
 • numarul de rate, valoarea si scadentele acestora;
 • limitele de despagubire;
 • conditiile contractuale aplicabile asigurarii RCA;
 • clauze aplicabile decontarii directe, daca este cazul;
 • clauza potrivit careia persoana prejudiciata se poate adresa oricarei unitati reparatoare.

Dovada incheierii contractului RCA

Art. 10 alin. (4) din Norma ASF 20/2017:

(4) La incheierea asigurarii RCA, asiguratorul RCA emite asiguratului contractul RCA impreuna cu polita de asigurare RCA.

 

 

Art. 10 alin. (11) din Norma ASF 20/2017:

(11) Dovada incheierii asigurarii RCA, in cazul controalelor efectuate de catre autoritatile abilitate o constituie polita de asigurare RCA emisa de catre asiguratorul RCA, pentru perioada de valabilitate inscrisa; [...]

 

Astfel reiese ca polita RCA este documentul ce atesta incheierea contractului RCA iar contractul RCA este contractul ce contine toate clauzele stabilite de comun acord intre asigurat si asigurator in momentul incheierii acestuia.

Ce se intampla cu contractul RCA in cazul insolvabilitatii asiguratorului ?

Pentru protectia asiguratilor, pagubitilor si beneficiarilor (ce devin cu totii creditori de asigurare in cazul insolventei unui asigurator), a fost infiintat Fondul de Garantare a Asiguratilor care, practic intervine in locul Asiguratorului aflat in insolvabilitate pentru protejarea drepturilor creditorilor de asigurare pana la expirarea contractului de asigurare.

Art. 2 alin. (3) din Legea 213/2015:

(3) Fondul garanteaza plata de indemnizatii/despagubiri rezultate din contractele de asigurare facultative si obligatorii, incheiate, in conditiile legii, in cazul falimentului unui asigurator, cu respectarea plafonului de garantare prevazut in prezenta lege si in limita resurselor financiare disponibile la momentul platii, asa cum sunt definite la art. 5. In cazul in care disponibilitatile Fondului nu sunt suficiente pentru acoperirea cuantumului sumelor cuvenite creditorilor de asigurari, creantele acestora vor putea fi onorate pe masura alimentarii Fondului cu resursele financiare prevazute de prezenta lege.

Nu gasesti raspunsul?
Scrie-ne oricând doreşti pe e-mail asigurari@rcaoriunde.ro sau ne poţi contacta telefonic de luni până sâmbătă 09:00 – 21:00 sau duminica la numarul 0722506406 şi te ajutăm cu drag!

 

Prin RCAOriunde.ro poți compara tarife de la mai mulți Asigurători și poți comanda asigurări ieftine de pe laptop, desktop sau telefon. Tarifele sunt obținute direct de la societățile de asigurare, la care NU se percepe comision.

Despre noi

Suntem o societate de intermediere in asigurari, infiinta in anul 2017 si autorizata de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor sub numarul RBK 589/2009. S.C. CLAU AND CRIS ASIG S.R.L este operator de date cu caracter personal nr.25099

TOP