Ce este constatarea amiabila?

Constatarea amiabila este un proces simplificat de constatare a daunelor de catre partile implicate in accidentul de vehicule fara a mai fi necesara intocmirea documentelor de constatare de catre politia rutiera.

Art. 17 alin. 1 din Legea 132/2017 (Legea RCA)

(1) Pentru evenimentele in care sunt implicate doua vehicule, din care rezulta numai prejudicii materiale, asiguratii pot informa societatile din domeniul asigurarilor si in baza unui formular tipizat, eliberat de catre aceste societati, denumit în continuare constatare amiabil a de accident, in care conducatorii vehiculelor implicate consemneaza informatii privind data si locul producerii accidentului, datele de identificare ale conducatorilor auto implicati, ale proprietarilor vehiculelor implicate, datele vehiculelor implicate si ale propriilor societati de asigurare RCA, precum si informatii privind circumstantele producerii accidentului.

Cand se poate aplica constatarea amiabila?

Art. 41 alin. 1 din Norma ASF 20/2017

(1) Pentru evenimentele in care au fost implicate doua vehicule asigurate, din care au rezultat numai prejudicii materiale, avizarea daunei se poate face si in baza formularului "Constatare amiabila de accident".

De unde se obtine formularul "Constatare amiabila a accidentelor"?

Formularul "Constatare amiabila a accidentelor" se primeste de catre asigurat, de regula, la momentul incheierii asigurarii RCA si este compus din doua file identice autocopiative astfel ca dupa completare fiecare parte implicata in accidentul de vehicule ramane cu o fila a formularului.

Se realizeaza recunoasterea raspunderii prin completarea formularului de "Constatare amiabila a accidentelor"?

Nu.

Art. 41 alin. 2 din Norma ASF 20/2017

(2) Completarea si semnarea formularului "Constatare amiabilã de accident" reprezinta descrierea unui cumul de elemente si fapte care contribuie la solutionarea dosarelor de dauna, nereprezentand o recunoastere a raspunderii conducatorilor auto.

Inlocuieste formularul "Constatare amiabila a accidentelor" documentele de constatare eliberate de catre politia rutiera?

Da.

Art. 41 alin. 3 din Norma ASF 20/2017

(3) Formularul "Constatare amiabila de accident" poate fi utilizat in relatia cu asiguratorii fara a mai fi necesara intocmirea documentelor de constatare de catre politia rutiera, numai daca este completat si semnat de catre ambii conducatori de vehicule implicati in accident.

Partea vatamata stationa sau era parcata. Se poate completa formularul "Constatare amiabila a accidentelor"?

Da.

Art. 41 alin. 4 din Norma ASF 20/2017

(4) In situatia in care unul dintre vehicule este stationat sau parcat, formularul poate fi completat si de catre proprietarul sau utilizatorul acestuia.

Cine stabileste dreptul la despagubiri cand este folosit formularul "Constatare amiabila a accidentelor"?

Da.

Art. 41 alin. 5 din Norma ASF 20/2017

(5) Asiguratorii RCA stabilesc dreptul la despagubiri cu respectarea conditiilor contractuale si ale dispozitiilor legale in vigoare.

Nu gasesti raspunsul?
Scrie-ne oricând doreşti pe e-mail asigurari@rcaoriunde.ro sau ne poţi contacta telefonic de luni până sâmbătă 09:00 – 21:00 sau duminica la numarul 0722506406 şi te ajutăm cu drag!

 

Prin RCAOriunde.ro poți compara tarife de la mai mulți Asigurători și poți comanda asigurări ieftine de pe laptop, desktop sau telefon. Tarifele sunt obținute direct de la societățile de asigurare, la care NU se percepe comision.

Despre noi

Suntem o societate de intermediere in asigurari, infiinta in anul 2017 si autorizata de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor sub numarul RBK 589/2009. S.C. CLAU AND CRIS ASIG S.R.L este operator de date cu caracter personal nr.25099

TOP