Pe cine trec proprietar în asigurarea RCA?

  • Nu se schimba proprietarul - atunci proprietarul vehiculului este persoana din certificatul de inmatriculare sau din cartea de identitate a vehiculului (CIV) si datele acesteia se trec in formularul calculatorului la rubrica Proprietar;
  • Se schimba proprietarul - atunci proprietarul vehiculului este persoana specificata in fisa de inmatriculare sau in contractul de instrainare-dobandire iar calculatia se va face specificand ca vehiculul este in vedere inmatricularii / transcrierii. Daca procesul de inmatriculare / transcriere nu este demarat atunci se aplica rapunsul pentru situatia "Nu se schimba proprietarul".
  • Sunt coproprietarul - Nu se trec datele coproprietarului in locul proprietarului ! In polita RCA nu exista rubrica "Coproprietar" iar pana la aparitia rubricii "Coproprietar" datele coproprietarului nu se trec in polita RCA

Am un contract de comodat

Contractul de comodat nu stabileste dreptul de proprietate asupra vehiculului si de aceea nu conteaza contractul de comodat la stabilirea proprietarului vehiculului.                                                      

Adresa proprietarului diferă de cea din certificatul de înmatriculare

în comandă se va specifica adresa proprietarului din certificatul de inmatriculare. Pe site se solicită numai adresa de înmatriculare. Adresa din CI este adresa de domiciliu.                                                          

Vreau livrarea la altă adresă decat cea din certificatul de inmatriculare

Se poate specifica o alta adresa decat cea din certificatul de inmatriculare inainte de salvarea comenzii pe site insa adresa proprietarului trebuie sa fie adresa proprietarului din certificatul de inmatriculare sau din fisa de inmatriculare.

Vreau factură pentru justificarea cheltuielii in contabilitate

Se poate specifica o alta adresa decat cea din certificatul de inmatriculare inainte de salvarea comenzii pe site insa adresa proprietarului trebuie sa fie adresa proprietarului din certificatul de inmatriculare sau din fisa de inmatriculare.

Vehicul supus înmatriculării sau înregistrării

Un vehicul poate fi supus inmatricularii (la autoritatea competenta in a carei raza teritoriala proprietarii isi au domiciliul, resedinta ori sediul) sau inregistrarii (la nivelul primarilor comunelor, ai oraselor, ai municipiilor si ai sectoarelor municipiului Bucuresti). Codul Rutier prevede astfel:

Art. 13

(1) Autovehiculele, cu exceptia mopedelor si a troleibuzelor, precum si remorcile se inmatriculeaza permanent sau temporar la autoritatea competenta in a carei raza teritoriala proprietarii isi au domiciliul, resedinta ori sediul, in conditiile stabilite prin reglementarile in vigoare.

(2) Autovehiculele, remorcile si tractoarele agricole sau forestiere din dotarea Ministerului Apararii Nationale, a Ministerului Afacerilor Interne, precum si cele ale Serviciului Roman de Informatii se inregistreaza la aceste institutii. Autovehiculele si remorcile pot, dupa caz, sa fie inmatriculate in conditiile prevazute la alin. (1).

(3) Pana la inmatriculare, vehiculele prevazute la alin. (1) pot circula cu numere provizorii, pe baza unei autorizatii speciale eliberate de autoritatea competenta.

(4) La cerere, persoanelor juridice care fabrica, asambleaza, caroseaza ori testeaza autovehicule, remorci sau tractoare agricole ori forestiere li se pot elibera pentru acestea autorizatii si numere pentru proba.

(5) Evidenta vehiculelor inmatriculate se tine la autoritatea competenta pe raza careia proprietarul isi are domiciliul, resedinta sau sediul.

Art. 14

(1) Tramvaiele, troleibuzele, mopedele, tractoarele agricole sau forestiere, altele decat cele prevazute la art. 13 alin. (2), inclusiv remorcile destinate a fi tractate de acestea, precum si vehiculele cu tractiune animala se inregistreaza la nivelul primarilor comunelor, ai oraselor, ai municipiilor si ai sectoarelor municipiului Bucuresti, care, prin compartimentele de specialitate, tin si evidenta acestora.

Restricții legislative asupra datei de intrare in valabilitate

Asigurarea RCA poate intra in valabilitate cel mai devreme de a doua zi fata de ziua emiterii pentru vehiculele inmatriculate. Spre exemplu astazi se poate emite cu intrare in valabilitate cel mai devreme de maine daca suntem in timpul programului de lucru.

Art. 5 alin. (8) din Legea 132/2017 prevede:

(8) Raspunderea asiguratorului RCA incepe:

  • a) din ziua urmatoare celei in care expira valabilitatea contractului RCA anterior, pentru asiguratul care isi indeplineste obligatia incheierii asigurarii cel mai tarziu in ultima zi de valabilitate a acesteia;
  • b) din ziua urmatoare celei in care s-a incheiat contractul RCA, pentru persoanele care nu aveau o asigurare RCA valabila la momentul incheierii noii asigurari;
  • c) din momentul eliberarii contractului de asigurare, dar nu mai devreme de data intrarii in vigoare a autorizatiei provizorii de circulatie sau a inmatricularii/inregistrarii vehiculului, pentru vehiculele comercializate care urmeaza sa fie inmatriculate/inregistrate.

 

 

O alta limitare legislativa cu privire la data de inceput a asigurarii RCA prevede ca nu se poate incheia o asigurare RCA cu data de intrare in valabilitate mai mare de 30 de zile fata de data curenta.

Art. 13 alin. (10) din Norma ASF 39/2016 prevede:

(10) Asiguratorii RCA incheie contracte RCA a caror valabilitate incepe la cel mult 30 de zile dupa data emiterii acesteia.

Care este seria si numarul Cartii de Identitate a Vehiculului (CIV)?

Informatia se gaseste atat in Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) cat si in Certificatul de Inmatriculare a Vehiculului. Daca vehiculul este supus inmatricularii si nu are Carte de Identitate a Vehiculului atunci acesta nu poate fi asigurat pentru ca nu are procesul de inmatriculare demarat in Romania.

Nu gasesti raspunsul?
Scrie-ne oricând doreşti pe e-mail asigurari@rcaoriunde.ro sau ne poţi contacta telefonic de luni până sâmbătă 09:00 – 21:00 sau duminica la numarul 0722506406 şi te ajutăm cu drag!

 

Prin RCAOriunde.ro poți compara tarife de la mai mulți Asigurători și poți comanda asigurări ieftine de pe laptop, desktop sau telefon. Tarifele sunt obținute direct de la societățile de asigurare, la care NU se percepe comision.

Despre noi

Suntem o societate de intermediere in asigurari, infiinta in anul 2017 si autorizata de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor sub numarul RBK 589/2009. S.C. CLAU AND CRIS ASIG S.R.L este operator de date cu caracter personal nr.25099

TOP