Pe cine trec proprietar în asigurarea RCA?

Legea 132/2017 (Legea RCA) a fost publicata in Monitorul Oficial in data de 12 iunie 2017 cu intrare in vigoare la 30 de zile de la data publicarii si abroga OUG 54/2016.

Asigurarea RCA pe o luna

Legea 132/2017 (Legea RCA) permite ca asigurarea RCA sa se incheie pe o perioada de la o luna la 12 luni, multiplu de o luna.

Decontarea directa

Cunoscuta drept "compensare directa" in OUG 54/2016 aceasta notiune se pastreaza in Legea 132/2017 la art. 26 sub denumirea de "decontare directa" si va avea un caracter optional pentru asigurat.
Decontarea directa se aplica cand accidentul auto s-a produs pe teritoriul Romaniei intre vehicule inmatriculate/inregistrate in Romania iar daunele sunt produse exclusiv vehiculelor si nu exista vatamari corporale iar vehiculele au asigurari RCA aflate in valabilitate la momentul evenimentului.

Utilizarea unor tehnologii de tip telematics

n noul cadrul legislativ sunt introduse prevederi cu privire la posibilitatea luarii in calcul la stabilirea tarifului de prima utilizarea unor tehnologii de tip telematics.

Art. 18 alin. (5) din Legea RCA 132/2017 prevede:

(5) Pentru determinarea sumei reprezentand prima de asigurare, asiguratorul RCA poate lua in calcul istoricul daunelor platite, in ultimii 5 ani, pentru accidente produse prin intermediul vehiculului asigurat, precum si utilizarea unor tehnologii de tip telematics.

Sistemul Bonus-Malus

Definit ca fiind sistem prin care asiguratul este incadrat in una dintre clasele de bonus (ceea ce conduce la reducerea primei de asigurare) sau in una dintre clasele de malus (ceea ce conduce la majorarea primei de asigurare), in functie de istoricul de daunalitate al acestuia in perioada de referinta ramane cu criteriile de aplicare prevazute de catre ASF iar istoricul soferului este compus din informatiile din CEDAM coroborate cu cele din baza de date detinuta de catre directia de specialitate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Asiguratul cu risc ridicat

Asiguratul cu risc ridicat este o notiune noua introdusa in legislatie cu ocazia Legii RCA 132/2017 iar procedurile privind gestionarea asigurarilor RCA aplicabile asiguratului cu risc ridicat vor fi elaborate de catre BAAR si aprobate de catre ASF.

Suspendarea contractului RCA la cererea asiguratului

Posibilitatea suspendarii contractului RCA a fost introdusa pentru prima data cu ocazia adoptarii OUG 54/2016 si a fost mentinuta si in Legea RCA 132/2017.

Tariful de referinta

Legea 132/2017 (Legea RCA) introduce in legislatie pentru prima data notiunea de tarif de referinta si il defineste ca fiind prima de asigurare cu caracter orientativ determinata pe baza datelor statistice de la nivelul pietei de asigurari RCA.

Tariful de referinta se calculeaza semestrial de catre o societate cu expertiza recunoscuta in domeniu, contractata de catre ASF, si se va calcula dupa formula:

Nu gasesti raspunsul?
Scrie-ne oricând doreşti pe e-mail asigurari@rcaoriunde.ro sau ne poţi contacta telefonic de luni până sâmbătă 09:00 – 21:00 sau duminica la numarul 0722506406 şi te ajutăm cu drag!

 

Prin RCAOriunde.ro poți compara tarife de la mai mulți Asigurători și poți comanda asigurări ieftine de pe laptop, desktop sau telefon. Tarifele sunt obținute direct de la societățile de asigurare, la care NU se percepe comision.

Despre noi

Suntem o societate de intermediere in asigurari, infiinta in anul 2017 si autorizata de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor sub numarul RBK 589/2009. S.C. CLAU AND CRIS ASIG S.R.L este operator de date cu caracter personal nr.25099

TOP