Introducere
Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor a fost adoptata in anul 2008 si a fost completata in legislatia primara prin legea 191 din 2015.
Modificarea tipului A de locuinta
Locuintele sunt clasificate de catre lege in functie de materialul de constructie al acestora, existand astfel locuinte de tip A (suma asigurata de 20.000 EUR) si locuinte de tip B (suma asigurata de 10.000 EUR). In legea 260/2008 tipul A de locuinta este definit astfel:
- tip A - constructia cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic;
Completarile legii 191/2015 permit includerea la tipul A si a locuintelor cu pereti exteriori din lemn:
- tip A - constructia cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa, lemn ori din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic;
Nu sunt asigurate dotarile si utilitatile nelegate structural de cladirea in care este situata locuinta asigurata
Legea 191/2015 modifica art. 3 alin. (7) introducand in excluderea asigurarii dotarile si utilitatile ce nu sunt legate structural de cladirea in care este situatia locuinta asigurata:
(7) Nu intra sub incidenta prezentei legi anexele, dependintele, dotarile si utilitatile care nu sunt legate structural de cladirea in care este situata locuinta asigurata si nici bunurile din interiorul locuintei.
Nu se poate incheia o asigurare facultativa pentru o locuinta neasigurata printr-o polita PAD
Introducerea in legea 191/2015 a art. 3 alin. (9) inseamna consemnarea in legislatia primira a faptului ca o asigurare facultativa a locuintei nu poate incheiata pentru o locuinta ce nu este asigurata printr-o polita PAD.
(9) Societatile de asigurare-reasigurare autorizate sa practice riscuri de catastrofa nu pot incheia asigurari facultative pentru o locuinta care nu are incheiata in prealabil o asigurare obligatorie PAD.
Modificarea restrictiilor de intrare in valabilitate a politei PAD
Legea 191/2015 modifica restrictiile intrarii in valabilitate a politei PAD astfel ca o polita PAD ce nu este reinnoire intra in valabilitate in a cincea zi emiterii iar o polita PAD ce se reinnoiste intra in valabilitate de la ora 00 a zilei urmatoare emiterii.
Art. 9
(1) PAD este valabila pe o perioada de 12 luni, cu incepere de la ora 0,00 a celei de a cincea zi calendaristica de la data la care s-a platit prima obligatorie si s-a emis si semnat contractul de asigurare.
(1^1) In cazul politelor care se reinnoiesc, acestea intra in vigoare la ora 0,00 a zilei urmatoare celei in care s-a platit prima de asigurare si s-a emis si semnat contractul de asigurare.
PAID va informa primariile semestrial si nu lunar in legatura cu lista proprietarilor care au incheiat polita PAD
Legea 191/2015 modifica termenul de comunicare a asiguratilor de catre PAID primariilor din lunar in semestrial.
Art. 13
Art. 17 alin. (2) din legea 191/2015 prevede :
(2) PAID va pune semestrial la dispozitia primariilor, in format electronic, lista proprietarilor care au incheiat contracte de asigurare obligatorie.